Menü
Sepetiniz

250 TL VE ÜZERİ TÜM ALIŞVERİŞLERİNİZDE KARGONUZ ÜCRETSİZ

Aktardanal Çakşır Suyu

Aktardanal Çakşır Suyu
Aktardanal Çakşır Suyu
  • Stok Durumu: Stokta Var
  • Marka: Aktardanal
  • Ürün Kodu: akt0336
  • Ağırlık: 1.00Kg
  • Barkod: akt0336
Görüntüleme: 6098
55,00₺
Vergiler Hariç: 54,46₺

Çakşır Suyu Ürünümüz 1 Litrelik Pet Şişeler Halinde Satılmaktadır


Çakşır Suyu

Çakşır otu ülkemizde yaygın olarak kullanılan hatta Doğu Anadolu bölgesinde haşlanarak ya da turşusu yapılarak tüketilen bir bitkidir. Boyu 2 metreye kadar uzayabilen bitkinin sarı renkte çiçekleri vardır. Köklü bir geçmişe sahip olan çakşır otunun eski dönemlerde kökleri ezilerek bal ile birlikte tüketilirdi.


Kudret arttırıcı özelliğe sahip olduğu düşünülen bitki, saponin, alkaloid, nişasta, reçine ve uçucu yağlar içerir. Şeytan teresi, hitlik, oğlan aşı ye da aş otu olarak da bilinen çakşır otunun ana vatanı İran’dır. Köklerinden yetiştirilen bitki hemen hemen her toprağa uyum sağlar. Türkiye’de Hatay’da yaygın olarak yetişen bitki, Orta Anadolu, Doğu Anadolu, Güney Doğu Anadolu ve Akdeniz bölgesinde sıklıkla görülür.


Çakşır otunun kerkul ve helizdağlı olmak üzere bilinen iki türü vardır. Küçük tohumlu ve sarı renge sahip olan kerkul çeşidinin yaprakları sıkıldığında sarı renkli bir sıvı gelir. Yaylada ve çayırlarda otlatılan kuzular çakşır otunun en çok bu türünü beğenir. Helizdağlı çeşidinin ise tohumları çok büyüktür ve yapraklarından beyaz süt gelir. Yapraklardan akan beyaz süt özellikle ayakta oluşan yaralara iyi gelir ve yaraların temizlenmesinde kullanılır.


Çakşır Otu Suyu Nasıl Elde Edilir?

İlk yıl tohum vermeyen bir bitki çeşidi olan çakşır otu çok yıllıktır.

İlk yıl yapraklarının arasındaki sürgünler aracılığıyla tohumlarını yetiştiren bitki halk arasında erkek çakşır olarak bilinir.

Kök bölgesinde yer alan enzimler sayesinde faydalı bir bitki olan çakşır otu hem ilaç hem de gıda sanayinde aranan bir bitki çeşididir.

Çakşır otu suyu bitkinin köklerinden ya da yapraklarından elde edilen sudur.

Bitkinin yaprakları toplanarak kurutulup toz haline getirildikten sonra sıcak suyun içine atılarak çakşır suyu elde edilebilir. Aynı zamanda çakşır yaprakları toplandıktan sonra sıkılarak suyu çıkarılabilir.

Evde hazırlayabileceğiniz çakşır suyu tarifi:


Çakşır bitkisinin tadı oldukça acıdır. Bu nedenle hazırlanan çakşır suyuna bal ya da pekmez katılarak daha içilebilir bir hale getirilir.

Çakşır bitki kökleri ile hazırlanan çakşır otu kökü suyu için 20 gram kuru çakşır kökü ve yaklaşık 600 mililitre klorsuz su gerekir.

Kurutulmuş çakşır kökü cam bir demliğe koyularak üzerine 600 mililitre soğuk su eklenir ve kapağı kapatılarak yaklaşık 20 dakika kısık ateşte kaynatılır.

Kaynayan çakşır suyu süzülerek sıcak bir şekilde bal ya da pekmez eklenerek tüketilebilir.

Bir diğer çok pratik çakşır suyu tarifi:


1 litre kaynatılmış sıcak suyun içine 3 yemek kaşığı çakşır otu kökü eklenir.

2 saat kadar demlenmeye bırakılır.

Daha sonra süzülerek limon ve bal eklenip içilir.

Çakşır tozunun acımsı tadını önlemek için çakşır suyu içine farklı bitkiler eklenebilir.


Çakşır Suyu Faydaları Nelerdir?

Östrojen, testosteron ve progesteron gibi fitoöstrojenik maddeler içeren çakşır suyu üreme hormonlarını etkiler. Bu bileşenler hipofiz bezini uyarır ve testosteron hormonu salgılanmasını artırır. Bu özellikleri nedeniyle afrodizyak etki yaratan bitki, cinsel gücün artmasına yardımcı olur.

Çakşır suyu sperm sayısının ve kalitesinin artmasına yardımcı olur ve yumurtanın döllenme şansını arttırıcı etki gösterir.

Kas gevşetici etkiye sahip olan çakşır otu kas ağrılarının azalmasına ve kas spazmlarının geçmesine yardımcı olur.

Sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı etkiye sahip olan çakşır suyu depresyona ve strese faydalıdır. Sinirleri yatıştırarak sakinleştirir ve uyumaya yardımcı olur.

Sindirim sistemini düzenleyici etkiye sahip olan çakşır otu suyu bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlık sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Astım bronşit gibi hastalıklara karşı bağışıklık kazanılmasına yardımcı olur.

İçeriğinde yer alan antioksidan bileşenler canlılık ve zindelik vererek halsizliğin ve yorgunluğun önlenmesine yardımcı olur.

İştah arttırıcı özelliğe sahip olan çakşır otu özellikle kilo almak isteyenler için oldukça faydalıdır.

Kan dolaşımını arttırır ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.

Kan şekerinin düşürülmesinde etkin bir rol oynayan çakşır otu suyu hücrelerin kendilerini yenilemesini hızlandırarak yaraların daha çabuk iyileşmesine destek oluyor.

Çakşır suyu kadınlara faydası olan bir bitkisel üründür. Yumurtanın kalitesini arttıran çakşır suyu düzenli olarak tüketildiğinde döllenmeyi kolaylaştırır.


Çakşır Suyu Nasıl Kullanılır, İçilir?

Latince ismi ferula olan çakşır bitkisinde yer alan glikozit ve aktif maddeler nedeniyle ilaç ham maddesi olarak sıklıkla kullanılır.

Özellikle Anadolu’da sağlığa yararlı etkileri bilinen çakşır otu hayvanlara yem olarak da verilir.

Çakşır suyu idrar yollarında taş oluşumunu önler. Bu özelliğinden dolayı çakşır suyu yatmadan önce tüketilmelidir. İçeriğindeki antioksidan bileşenlerin etkilerini tam olarak gösterebilmesi için sabah aç karnına tüketilmesi önerilen çakşır suyu yemeklerden önce tüketildiğinde iştahı arttırarak kilo almayı kolaylaştırır.

Çakşır yaprağından hazırlanan 1 çay bardağı çakşır suyu üzerine klorsuz su eklenerek içilebilir.

Aç karnına günde 3 defa çakşır yaprağı suyu 45-60 günlük kür halinde tüketildiğinde sperm sayısında ve kalitesinde artış gözlenebilir.

Çakşır suyu İbrahim Saraçoğlu tarafından da önerilmektedir. Saraçoğlu, sebebi bilinmeyen infertilite, sperm azlığı ve sertleşme gibi problemlerin tedavisinde çakşır otu kökünden hazırlanan çakşır suyunun tedaviyi desteklediğini belirtmektedir.

2 tatlı kaşığı çakşır otu üzerine 500 mililitre kaynamış sıcak su eklenerek demlenmesini ve sonra demlenen çayın süzülerek aç karnına günde 2-3 kez içilmesini önermektedir.

Bu kürün 30 gün boyunca uygulanması gerektiğini belirten Saraçoğlu kürün sperm kalitesi ve sayısı üzerinde oldukça etkili olduğunu savunmaktadır.


Çakşır Suyu Zararları ve Yan Etkileri

Özellikle cinsel gücü arttırıcı etkileri ile ön plana çıkan çakşır suyu diğer tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi aşırı tüketildiğinde sağlığa zararlı etkiler oluşturabilir.

Çakşır suyunun uzun süre yüksek miktarlarda tüketimi depresyona neden olabilir.

Şeker, kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlıklara sahip kişilerin çakşır suyu kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışması gerekir.

Aynı şekilde sürekli ilaç kullanan kişilerin de çakşır suyu kullanımı için doktoruna danışması önerilir.

Cinsel gücü arttırıcı bir ilaç olmayan çakşır suyu önerilen miktarların üzerine çıkılmamalıdır.

Bazı hassas bünyelerde alerjik etki yaratabilen çakşır suyu tansiyon dengesini de bozucu etki yaratabilir.

Ayrıca hamile ya da emzikli kadınların çakşır suyu kullanmaları önerilmemektedir.

Fitoöstrojenik özelliklere sahip olan çakşır suyu kadınların bu özel dönemlerinde beklenmedik etkiler yaratabilir.

Yorum Yap

Not: HTML'e dönüştürülmez!
Kötü İyi
Whatsapp